Thema: Lezing “Het kind in de kunst” door Jan Vaes, historicus.
Kinderen in de kunst weerspiegelen de maatschappij en haar opvattingen, haar idealen en haar opvoedingsidealen.
Jan Vaes, doctor in de oudheidkunde en kunstgeschiedenis, schetst het beeld over ‘het kind in de kunst’ en hoe die een weerspiegeling is van de heersende maatschappij en haar (opvoedings)-idealen.
Het kind is doorheen alle tijden liefdevol behandeld, ook in de kunst, maar kinderen kenden tot voor kort vaak een ongelukkig leven, ongeacht de ouderlijke affectie. Kindersterfte en ziekte, kinderarbeid - vaak noodgedwongen - en een leven tussen volwassenen was normaal. Het kind leefde veel minder onder leeftijdsgenoten dan nu.
Het kind uit de lagere bevolkingsklassen komt nauwelijks aan bod in de kunst, maar dat geldt ook voor de volwassenen uit deze klassen. In alle tijden wordt bij het afbeelden van kinderen belang gehecht aan spel, opvoeding, overgangsrituelen naar volwassenheid en de dood.In alle tijden worden kinderen afgebeeld vanuit hun leven tussen volwassenen met thema’s als spel, opvoeding, overgang naar volwassenheid en de dood. Het leven van jongeren uit lagere bevolkingsklassen komt daarin nauwelijks aan bod.