Davidsfonds Academie: “Ambiorix versus Caesar” - Ambiorix vs. Caesar

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

17 nov
Maaseik - Zaal Grevenberg

Davidsfonds Academie: “Ambiorix versus Caesar”

Robert Nouwen bespreekt niet alleen de confrontatie tussen Caesar en Ambiorix, maar ook hoe het beeld van de dappere Ambiorix in functie van de Belgische natievorming vlot werd gerecupereerd.

vrijdag 17 november 2023 van 14:00 uur tot 16:00 uur

In 58 v. Chr. kan Julius Caesar reeds terugkijken op een mooie politieke loopbaan. Een sprekende militaire overwinning zou hem nog meer prestige opleveren in Rome, waar een moordende concurrentiestrijd tussen toppolitici woedt. Vergeleken met zijn evenknie Pompeius ontbreekt het hem aan iets wezenlijks. 

Gallië, de streek begrensd door Alpen, Rijn en Pyreneeën, niet te ver van Rome, lijkt Caesar het geschikte terrein. Ten koste van honderdduizenden mensenlevens verovert hij tussen 58 en 51 heel Gallië. Eén van zijn meest vooraanstaande tegenstanders is Ambiorix, de vorst van de Eburonen.

De verslagen van de veldslagen van Caesar, Commentarii de bello Gallico, brengen een ontluisterend verhaal van een van de meest gewetenloze Romeinse veroveraars. Toch blijkt het militaire feitenverslag van Caesar een schoolvoorbeeld van geschiedvervalsing.

Robert Nouwen bespreekt niet alleen de confrontatie tussen Caesar en Ambiorix, maar ook hoe het beeld van de dappere Ambiorix in functie van de Belgische natievorming vlot wordt gerecupereerd.

I.s.m. Davidsfonds regio Maaseik

Programma van Ambiorix vs. Caesar

Dag 1, vrijdag 17 november
14:00 - 16:00 Sessie 1 Door Robert Nouwen
Dag 2, vrijdag 24 november
14:00 - 16:00 Sessie 2 Door Robert Nouwen
Dag 3, vrijdag 1 december
14:00 - 16:00 Sessie 3 Door Robert Nouwen
Dag 4, vrijdag 8 december
14:00 - 16:00 Sessie 4 Door Robert Nouwen

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 64,00
Standaardprijs € 79,00
Labels: Geschiedenis & ErfgoedCursus4 sessiesBasiscursusActiviteitEuropaOudheidcursus